• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

İstanbul Denver Gelişim Test ve Eğitim Merkezi
Randevu : 0533 373 81 23

0-6 Ay Arası
Sağlıklı gözüken çocukları olası sorunları yönünden taranması
12-18 Ay Arası
Riskli Bebekler ve Gelişimsel Gerilik Olduğundan kuşkulanılan işlevlerde
02-03 Yaş Arası
Gelişimsel sorunu konusunda tanı almış ve özel eğitime başlatılan çocukların ilk değerlendirmeleri
05-06 Yaş Arası
Okulöncesi eğitim kurumuna başlayan çocuğun beceri düzeyinin ve gelişiminin belirlenmesi
Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
Öğrenci ve Okul Sorunları Randevu

Öğrenci ve Okul Sorunları Randevu:0533-373 8123

ÇOCUKTA DAVRANIŞ SORUNLARI

ÇOCUKTA DAVRANIŞ SORUNLARI

Çocukluk gelişim safhalarında yaşanan problemler çocukta davranım bozukluğuna neden

olabilmektedir. Peki nedir bu gelişim safhaları:

Erken çocukluk-güven duygusu

Erken çocukluk-bağımsızlık duygusu

Okul öncesi-girişkenlik duygusu

Okul çağı-Çalışma duygusu

Ergen-kimlik duygusu

SIK GÖRÜLEN DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI:

Alt ıslatma,kekemelik,parmak emme,uyku ve yemek bozuklukları,çalma,yalan

 söyleme,bağımlılık,korkular,

saldırganlık,sürekli kuralları çiğneme,okuldan kaçma.

     Davranış bozuklukluğu çocuğun ruhsal sorunlarının davranışa aktarması sonucu ortaya

çıkar. Davranış bozukluğu olması için o davranış yaşına uyuyor mu,yoğunluğu nedir,sürekli

mi,cinsel rol beklentisine uyuyor mu bakılır.

Davranış bozukluğu oldukça sık görülmektedir. Ergenler arasında görülme sıklığının %15e

kadar yükseldiğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.Çocuklarda yıkıcı davranım

bozukluğu ilk belirtiler 5-6 yaşlarında olur ve genelde 10 yaş civarında belirgin hal alır.

Dikkat eksikliği,hiperaktivite bozukluğu,öğrenme bozukluğu,zeka geriliği,madde bağımlılığı

ve duygusal pronlem yaşayan çocuklar risk altındadır.

Koruyucu faktörler ise, üstün zekalı olma,sosyal becerisinin yüksek olması,davranım

bozukluğu olmayan arkadaş çevresinin olmaı,yüksek benlik saygısı,ailenin desteği.

Davranış Sorunları olan Çocukları Tedavi Edelim

Yıkıcı davranım bozukluğu olan çocuklar büyük oranda tedavi edilebilirler. Çocukta agresif

davranışlar dikkate alınmalıdır; her çocuk yaptığı davranışta mesaj veriyordur. Aile-okul-

psikolog üçlemesi çocuğun yıkıcı davranım bozukluğunu azaltmaktadır.

Psikolog Danışma
Aidat Borcu Sorgulama
Öğrenci Koçu Aile Evlilik Çift Danışmanı Dr. Ekrem Çulfa 0533 373 8123
ekremculfa@gmail.com
Mükemmeliyetçiler Başarısızlık Korkusu Yüzünden Kendilerini Suçlarlarken, Çevrelerine Güvenmeyip Sür
27/02/2022
Mükemmeliyetçiler Başarısızlık Korkusu Yüzünden Kendilerini Suçlarlarken, Çevrelerine Güvenmeyip Sürekli Kontrol Ederler

Mükemmeliyetçiler Başarısızlık Korkusu Yüzünden Kendilerini Suçlarlarken, Çevrelerine Güvenmeyip Sürekli Kontrol Ederler
Sağlıksız mükemmeliyetçilik bir süre sonra tükenmişliği getiriyor. Sağlıksız mükemmeliyetçi kişilerde aşırı kontrol gibi durumların ortaya çıkıyor. Hayattaki tüm talepleri karşılamaya çalışmak son derece sağlıksızdır...
Prof. Dr. Ekrem Çulfa
Prof. Dr. Ekrem Çulfa
Sağlıksız mükemmeliyetçilik bir süre sonra tükenmişliği getiriyor. Sağlıksız mükemmeliyetçi kişilerde aşırı kontrol gibi durumların ortaya çıkıyor. Hayattaki tüm talepleri karşılamaya çalışmak son derece sağlıksızdır. Halbuki bazı talepleri radikal bir şekilde azaltmak mümkündür. Birçok insan özel yaşamlarında ve işlerinde de kendilerinden aşırı talepler ve beklentilerde bulunur. Bu neden sorgulanmalı? Hiç kimse bir cerrah tarafından üzerinde dikkatsizce yapılmış dikiş istemez. Hiç kimse bir uçağın inşasını ayrıntı noktalara dikkat etmeyen mühendislere bırakmak istemez. 

Bir insanın kendisini yerinde mükemmeliyetçi olarak görmesi veya mükemmeli yakalamayı hedeflemesi elbette çok mutlu edicidir. İnsan gelişiminde her zaman mükemmeliyetçiler olmasaydı, muhtemelen bugün hala çamaşırlarımızı elle yıkıyor olurduk. En yüksek performansın çoğu, insanların durağan olmaktan memnun olmamasına dayanıyor. Bu sanatçılar için, sporcular için, mükemmeliyetçinin vücut bulmuş hali olan Steve Jobs gibi şirket kurucuları için geçerli. 

O halde mükemmeliyetçiliğin sorunu nedir?

Sağlıksız belirtiler vardır. Bunlar aşırı kontrol gibi davranışları içerir, yani her şeyi iki ve üç kez kontrol etmek. Bu, yetki verememeyi içerir. Keza her türlü listeyi sürekli yapmak gibi aşırı planlama yapmak, çoğu zaman yanılıyor olabileceği için kararları da geciktirir. 

Çok temel bir soru şudur, kişi bazen belirli gereksinimleri karşılamayı reddederek ne kadar iyi hayır diyebiliyor?

Bunu yapamazsa, kendisini yeri doldurulamaz hissediyorsa, genellikle bir sorunu vardır. Aslında bu mükemmeliyetçiler için özel bir sorundur. Herhangi bir zayıflığı kabul edemez, çünkü bu son derece kusurlu olur. Çoğunlukla çevre, ilgili kişi farkına bile varmadan birisinin kendisine aşırı yüklediğini fark eder. Sağlıksız mükemmeliyetçiliğin küçümsenmemesi gereken bir intihar nedeni olduğunu varsaymak sebepsiz değildir çünkü semptomlar yıllarca tedavi edilmeden kalır. Psikoloji ve psikiyatri kliniklerinde de, çoğu kez, depresyon ve tükenmişlik gibi, işlevsiz mükemmeliyetçiliğin yalnızca güçlü tezahürlerini görüyoruz. 

Örneğin bir insan '30 yaşındayım. Üç kızım, bir evim, bir kocam, bir işim ve hala gerçekleştirmek istediğim hayallerim var ve ölmek üzereyim. Bunun sebebi benim!' diyorsa, ne anlaşılır?

Son derece performans odaklı, muhtemelen iyi görünümlü, spor yapacağından emin, profesyonel olarak başarılı ve her alanda mükemmel olmak isteyen bir kadın olabilir, özellikle çocukları varsa aile dahil. Yıkılma noktasına kadar mükemmeldir.

Mükemmeliyetçilerin değişken özellikleri olduğunu söyleyerek söyleyebiliriz. 

Mükemmeliyetçiliğin tipik özelliği nedir? 

Mükemmeliyetçilik özelliği neredeyse her zaman hayatın her alanına sirayet etmiştir. İş, ortaklık, çocuklar, hobiler, kendi bedeniniz. Artık çalışamayak hale gelene kadar çalışmaya devam etmek tipik örneğidir. Profesyonel ya da özel olarak her şeyi mümkün olan en iyi şekilde yapmak isteyen ve diğerine bırakan neredeyse hiç kimse yoktur. Kural olarak, talepler en az profesyonel yaşamdaki kadar yüksektir. 

Kapatmak, hiçbir şey yapmamak, müzikten veya yemek yemekten zevk almak son derece zordur. Asla tembellik yapmaz, çünkü o esnada hala bir şeyler yapmış olabileceği için tembelliği bir zaman kaybı gibi görür. Huzurun izi asla yoktur. 

Mükemmeliyetçilik ne kadar yaygın? 

Çoğunun değişen derecelerde mükemmeliyetçi eğilimleri var, tesadüfen kadın ve erkekler eşit derecede. Mükemmeliyetçiliğe meyilli insanların yaklaşık yarısı "işlevsel mükemmeliyetçi" olarak tanımlanabilir. Bu, bu kişilik özelliğinin sağlıklı bir çeşididir.  

Gerçekten iyi olmak isteyen ama hata yapmaktan, belki başarısız olmaktan korkmayan insanlardır. O zaman tüm kişiliğini hemen sorgulamaz. Eylemlerinin başarısından da keyif alabilecek ve bir sonraki engeli hemen düşünmeyenler. Ve her şeyden önce kendi ihtiyaçlarına, rahatlamaya ihtiyaçları olduğu gerçeğine dikkat edenler. O halde mükemmeliyetçilikle yaşamak en iyisidir." 

Sağlıksız mükemmeliyetçiliğin özellikleri nelerdir?

İşlevsiz mükemmeliyetçilerin hata yapmaktan korktukları çok barizdir. İşlevsiz mükemmeliyetçiler kendileri için yüksek standartlar belirlerler, ancak aynı zamanda hata yapmaktan da korkarlar. Genellikle performans yeteneklerinden şüphe ederler ve başkalarının beklentilerini karşılamamaktan korkarlar. Bir şey yolunda gitmediğinde, yeterince iyi olmadıkları için kendilerini suçlarlar. Dışarıdan bakıldığında, böyle bir başarısızlık korkusu tamamen abartılı görünüyor.  

Ancak endişe duyanlar için yalnızca iyi ya da kötü nüans yok, teselli yok. Buna ek olarak, işlevsiz mükemmeliyetçiler genellikle diğer insanların artık onlardan hoşlanmadığı hissine kapılıyor ya da başarısız olduklarında saygı duyulmalı, çünkü onlar yalnızca performanslarına göre değerlendirileceklerini varsayarlar. Bu da hata yapma korkusunu artırır. Sağlıksız mükemmeliyetçilikten kaçınmak için ise belirleyici faktör düzenli dinlenmek, rahatlamak için aralar verilmeli. Nefes egzersizleri veya meditasyon gibi gevşeme teknikleri yardımcı olabilir veya toprakla, bahçeyle uğraşmak, sadece huzur içinde sesli bir kitap dinlemek. Stresi azaltan egzersizler yapılmalı. Bilinçli olarak sakin adacıklar oluşturulmalı. 

Mükemmeliyetçiler şöyle diyecek; 'Konuşmak senin için kolay, elbette yapmasam, güzel olurdu, ama sonra her şey olduğu yerde kalır ve işler yığılıyor'. Bu tam da böyle insanlar için pusuda bekleyen tuzaktır. Şöyle düşünüyorlar, "Bunu sadece ben yapabilirim" çocukların arkasını temizlemeye devam ediyorsun, hızlı bir şekilde üç çeşit yemek pişiriyorsun, çamaşırları kendi kendine ütülüyorsun, çünkü görünüşe göre kimse bu kadar iyi yapamıyor. 

Ancak odaların dağınık olmasının önemli olmadığını söyleyerek, hazır yemekle kırışık nevresim takımıyla yaşama tavsiyesi gibi ikna edici konularda genellikle daha fazla ilerleme kaydedilmez. Bir mükemmeliyetçiye bu kadar kendinden beklentisinin yüksek olmamasını söylemek artık bir alkoliğe içmeyi bırakmasını söylemek kadar mantıksızdır. Mükemmeliyetçilik, kişinin merkezi olan tüm yaşam çevresine kendi imajına uygulanan bir şemadır. Bu nedenle, sonuçta sadece psikoterapi yardımcı olabilir.


410 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÖZSEVGİ & KARI-KOCA SEVGİSİ - 18/11/2024
Özsevgi ile eşimize olan sevgi dengesini nasıl dengeleriz?, Bunun için neler yapmalıyız?, Neler yapmamalıyız?
"İLİŞKİLERİNİZİ ÖLDÜREN 5 ŞEY: - 03/11/2024
1. Karşı tarafı değiştirmeye çalışmak, 2. Onu anlamak için artık çaba sarf etmemek,
ŞEHİTLİK - 27/10/2024
Şehit Olma Nedir?, Şehitlik Mertebesine Nasıl Ulaşılır?, Şehit Olmanın Psikolojik, Pedagojik, Sosyolojik, Milli Manevi Yorumları Nelerdir?,
KINA GECESİNİN GELİN, DAMAT, EBEVEYNLER VE ARKADAŞLAR İÇİN PSİKOLOJİK ANLAMI NEDİR? - 20/10/2024
Kına gecesi, kültürel ve geleneksel bir etkinlik olup, gelin ve damadın hayatındaki önemli bir dönüm noktasını temsil eder.
PSİKOLOJİSİ BOZUK OLANLAR NE GİBİ HAYAT KOÇLUĞU ALABİLİRLER? - 14/10/2024
Psikolojik sorunlar yaşayan bireyler için Hayat Koçluğu hizmetleri, destekleyici bir yaklaşım sunabilir. Ancak bu hizmetlerin, profesyonel psikoterapi veya psikiyatri tedavisi ile birlikte değerlendirilmesi önemlidir.
YALNIZLİK VE SAĞLIK KONULARINDA YÜKSEK KAYGILARIM VAR. - 09/10/2024
Soru:Yalnızlik ve Sağlık konularında yüksek kaygılarım var , bunun için neler önerirsiniz, örneklerle açıklar mısın?
KARI-KOCA İLİŞKİLERİNİN MÜKEMMEL OLMASI İÇİN GEREKEN AİLEVİ DEĞERLER - 30/09/2024
Karı-koca ilişkilerinin mükemmelliği ve sağlam temeller üzerine kurulabilmesi için aile değerleri, ilişkinin sağlıklı, saygılı ve sevgi dolu bir şekilde ilerlemesine yardımcı olan temel prensiplerdir.
ARASTİRMALARA GORE İNTERNET FENOMENLERİ DAHA COK NEDEN İNTİHAR EDİYOR? - 27/09/2024
İnternet fenomenlerinin intihar oranlarının yüksek olmasının birkaç nedeni bulunmaktadır. İşte bu nedenlerden bazıları:
ANNELERDE FEDAKARLIK PSİKOLOJİSİ - 24/09/2024
Annelerde fedakarlık psikolojisi, genellikle annelerin çocuklarına ve ailelerine karşı duyduğu derin bağlılık ve özveri ile ilişkilidir. Bu psikoloji, birçok kültürde ve aile yapısında önemli bir yer tutar.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam53
Toplam Ziyaret229689
Köşe Yazıları Köşe Yazarları
Aile ve Çift Danışmanı Psikolog Atakan Şahin 05057675885
- Mutlu Evliliğin Sırları Nelerdir -

Bireysel Aile Psikolog Fulya Beyribey +90 546 9324624
ÇOCUK VE ERGENLERDE OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Dr. Mehmet A. Eroğlu Yaşam-Eğitim Koçu 0544 7243650
İkigai

evlilik cinsel terapist nesrin örek 05057675885
Cinsel isteksizlik nasıl ele alınmalı ve tedavi edilmelir?

İSTANBUL YAŞAM KOÇU YÜKSEL KÖKSAL05354336620
Teknoloji Bağımlılığı Nedir? Zararları Nasıl Önlenir?

Kişisel gelişim testleri 0505 767 5885
- Başkalarıyla Yaşayabilme Testi -

Klinik Psikolog Gülten DEMİRDÖVEN
BOŞANMALAR ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?

Öğrenci Koçu Aile Evlilik Çift Danışmanı Dr. Ekrem Çulfa 0533 373 8123
ÖZSEVGİ & KARI-KOCA SEVGİSİ

Psikolog Barış Yılmaz
- ANLAŞILMAK İSTEYEN KADIN NE YAPMALI –

Psikolog Buse Yeğin
YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

psikolog pedagog aile ve çift terapisi
Dr. Psk. Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem ÇULFA hakkında yazılan yorum, tavsiye, öneri ve faydalar

Psk. Dan. Furkan Çulfa 0544 724 36 50
Okula Gitmenin Psikolojik Olarak Olumlu Katkıları Nelerdir?

sevdadiyarı şiirterapisi
Çocuk olmak ne güzeldi ….

sinem sayışman05333738123
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ

Sosyolog Merve Ege tel 0505 767 5885
İntihar

Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS 05057675885
Kendi Olmanın Orijinal Otantikliği: Özbenlik, Özgüven ve Özfarkındalık

uzman klinik psikolog sabiha ışık 05333738123
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Yaşam Koçu Aile Koçu istanbul Ayşim Çulfa
Ebeveynler Çocuklarının Karne Notları İle ilgili Nasıl Bir Tutum İçinde Olmalılar?

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG GÜLTEN DEMİRDÖVEN

35 Yıllık Tecrübeden Faydalanın Randevu Telefonlarımız: 0216-3476003 ve 0533-3738123

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
ÇOCUK VE ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE KURTULMA

ÇOCUK VE ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE KURTULMA

Bağımlılık deyince sigara,internet,alkol ve madde bağımlılığı aklıma geliyor. Gelişen

teknoloji ile hayatımıza bir çok yönden kolaylaştırma gelirken diğer yandan yeni riskler

 zararlarıda gelmiştir. Teknoloji çağında internet,sosyal medya araçları,bilgisayar,cep telefonu

 gibi yeni gelişmeler vazgeçilmez hale gelmiştir. Her yaşya görülen bu bağımlılık özellikle

12-18 yaş grubu açısından büyük önem taşır. Bu dönemde bireylerin ailelerinden uzaklaşıp

daha çok arkadaş gibi çevreye yönelmesi bağımlılığı tetiklemektedir. İletişimi artırmak,bilgi

paylaşımını kolaylaştırmak gibi yararları olmasının yanında işyeri ve okul performansının

düşmesi,uyku bozukluğu,internetin olmadığı hayatın getirdiği sıkıcı hayat düşüncesiyle

oluşan insanlarda fiziksel anlamda uzaklaşma görülmektedir. Özellikle okul çağında sık 

görüldüğü için öğrencilerin oldukça ruhsal ve bedensel gelişimlerini, sosyal ilişkilerini kötü

yönde etkileyerek akademik başarılarını da düşüne  aşırı internet/bilgisayar kullanımı bireyin

hem akademik hem de kişisel gelişimini negatif yönde etkilemektedir.

Ülkemizde bireyler eğlenmek,duygusal gereksinimlerini gidermek,sorunlarından

uzaklaşmak,heyecan aramak,gruba dahil olmak için madde/sigara kullanmayı denerler.

Bağımlılıkta Bazı Belirtiler:

  • İstenen keyfin alınabilmesi için internet kullanım süresinin artması
  • Bunaltı
  • İnternette neler olduğu hakkında takıntılı düşünceler
  • İnternet kullanımını bırakmak isteme fakat boşa giden çabaların eşlik etmesi
  • İnternet kullanımı ile boş zamanları değerlendirememe
  • İnternet kullanımı ile randevulara geç kalma

Bağımlılığa Neden Olan Bazı Etmenler:

  • Alkolizm,sigara bağımlılığı aileden model alınarak başlamaktadır 
  • Aile içi sorunlar-çatışmalar bireyi bağımlılığa sürüklemektedir. 
  • Ailenin çocuğa karşı aşırı katı tutumu,evlilik çatışmaları,boşanmış aileler
  • Göç etmek pek çok sorunu beraberinde getirdiği gibi bağımlılığa da neden olmaktadır. 

ÇOCUKLARIMIZI BAĞIMLILIKTAN KORUMALIYIZ AMA NASIL?

Tedaviyi özellikle çocuğun istemesi, tedavi süresince anne ve babanın da katılması gerekiyor.

 Tedavi kişinin maddeyi bırakmasını,sosyal hayata geri dönmesini,kendini keşfetmesini

sağlar. Kişinin psikoloğu ile işbirliği yapması da tedaviyi hızlandırmakta ve başarı oranını

arttırmaktadır. Çocuğun hayatını organize etmek gerekir.Kişinin sorumluluğu üstlenmesini

sağlamak,seçenekleri daraltmak bağımlı kişinin tedaviye gitmesini sağlar.

Bağımlılıkta Yapılması Önerilenler:

  • İnternet kullanımını zıt saatlere kaydırmak
  • Dış durdurucular kullanmak
  • Hedefler belirlemek
  • Boş zaman etkinliği koyma
  • Aile terapisi
  • Çocuğun olumsuz duygularını dışa vurmasına teşvik etmek
  • Ailelerin daha çok çocukla zaman geçirmesi
  • Bilgi için arayınız: 0544-724 3650

 

 

Çocuk Ergen ve Okul Sorunları Randevu:0533-373 8123

Çocuk Ergen Öğrenci ve Okul Sorunları Randevu:0533-373 8123

Hava Durumu
Saat