• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

İstanbul Denver Gelişim Test ve Eğitim Merkezi
Randevu : 0533 373 81 23

0-6 Ay Arası
Sağlıklı gözüken çocukları olası sorunları yönünden taranması
12-18 Ay Arası
Riskli Bebekler ve Gelişimsel Gerilik Olduğundan kuşkulanılan işlevlerde
02-03 Yaş Arası
Gelişimsel sorunu konusunda tanı almış ve özel eğitime başlatılan çocukların ilk değerlendirmeleri
05-06 Yaş Arası
Okulöncesi eğitim kurumuna başlayan çocuğun beceri düzeyinin ve gelişiminin belirlenmesi
Üyelik Girişi
Site Haritası
Takvim
Öğrenci ve Okul Sorunları Randevu

Öğrenci ve Okul Sorunları Randevu:0533-373 8123

ÇOCUKTA DAVRANIŞ SORUNLARI

ÇOCUKTA DAVRANIŞ SORUNLARI

Çocukluk gelişim safhalarında yaşanan problemler çocukta davranım bozukluğuna neden

olabilmektedir. Peki nedir bu gelişim safhaları:

Erken çocukluk-güven duygusu

Erken çocukluk-bağımsızlık duygusu

Okul öncesi-girişkenlik duygusu

Okul çağı-Çalışma duygusu

Ergen-kimlik duygusu

SIK GÖRÜLEN DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI:

Alt ıslatma,kekemelik,parmak emme,uyku ve yemek bozuklukları,çalma,yalan

 söyleme,bağımlılık,korkular,

saldırganlık,sürekli kuralları çiğneme,okuldan kaçma.

     Davranış bozuklukluğu çocuğun ruhsal sorunlarının davranışa aktarması sonucu ortaya

çıkar. Davranış bozukluğu olması için o davranış yaşına uyuyor mu,yoğunluğu nedir,sürekli

mi,cinsel rol beklentisine uyuyor mu bakılır.

Davranış bozukluğu oldukça sık görülmektedir. Ergenler arasında görülme sıklığının %15e

kadar yükseldiğini gösteren araştırmalar bulunmaktadır.Çocuklarda yıkıcı davranım

bozukluğu ilk belirtiler 5-6 yaşlarında olur ve genelde 10 yaş civarında belirgin hal alır.

Dikkat eksikliği,hiperaktivite bozukluğu,öğrenme bozukluğu,zeka geriliği,madde bağımlılığı

ve duygusal pronlem yaşayan çocuklar risk altındadır.

Koruyucu faktörler ise, üstün zekalı olma,sosyal becerisinin yüksek olması,davranım

bozukluğu olmayan arkadaş çevresinin olmaı,yüksek benlik saygısı,ailenin desteği.

Davranış Sorunları olan Çocukları Tedavi Edelim

Yıkıcı davranım bozukluğu olan çocuklar büyük oranda tedavi edilebilirler. Çocukta agresif

davranışlar dikkate alınmalıdır; her çocuk yaptığı davranışta mesaj veriyordur. Aile-okul-

psikolog üçlemesi çocuğun yıkıcı davranım bozukluğunu azaltmaktadır.

Psikolog Danışma
Aidat Borcu Sorgulama
Öğrenci Koçu Aile Evlilik Çift Danışmanı Dr. Ekrem Çulfa 0533 373 8123
ekremculfa@gmail.com
Kendimizi Savunmasız Bırakmanın Faydaları Nelerdir ?
20/11/2021
Kendimizi Savunmasız Bırakmanın Faydaları Nelerdir ?
İnsanlar, savunmasızlığı başkalarında bir güç olarak görme eğilimindedir, ancak bunu kendi içlerinde bir zayıflık olarak görürler.
Araştırmacılar bu tutarsızlığa güzel dağınıklık etkisi diyorlar.

Başkalarının savunmasızlık gösterilerinin olumlu yönlerini görürüz, ancak kendimizin olumsuz yönlerine odaklanırız.

* Pahalı bir hata için özür dilemek

* "Seni seviyorum" diyen ilk kişi olmak

* Akıl hastalığı ile mücadelenizi açıklamak

Tüm bu durumlar, “korkulara rağmen sosyal durumlarda belirsizliğe, riske ve duygusal maruz kalmaya açık olmak için otantik ve kasıtlı bir isteklilik” olarak tanımlanabilecek savunmasızlık göstermeyi gerektirir. ”

Otantik ilişkiler kurmak için kırılganlık göstermek gereklidir, ancak birçok insan kendilerinin görülmesine izin vermek konusunda isteksizdir.

Araştırmacı Brené Brown, binlerce insanla yaptığı röportajlarda, insanların kırılganlığı başkalarında bir güç olarak görme eğiliminde olduklarını, ancak bunu kendi içlerinde bir zayıflık olarak gördüklerini gözlemledi. Daring Greatly'de yazdığı gibi, "Diğer insanlarda ham gerçeği ve açıklığı görmeyi seviyoruz, ancak bunu içimizde görmelerine izin vermekten korkuyoruz."

Almanya'daki Mannheim Üniversitesi'ndeki Anna Bruk ve meslektaşları yakın zamanda Brown'ın nitel bulgularını desteklemek için deneysel kanıtlar topladı. Örneğin, bir arkadaşına romantik duygularını itiraf etmek, yardım istemek gibi kırılganlık içeren birkaç senaryo oluşturdular. ve katılımcılardan senaryoda kendilerini veya başka bir kişiyi hayal etmelerini istedi. Kendilerini senaryoda hayal eden katılımcılar, “Kırılganlığımı göstererek zayıflık gösteriyorum” gibi ifadelere katılma eğilimindeydiler. Senaryoda başka bir kişiyi hayal eden katılımcılar, kişinin güç ve cesaret gösterdiğini düşünme eğilimindeydiler.

Başka bir çalışmada, Bruk ve ekibi, gerçek bir savunmasızlık duygusu yaratmak için bir kapak hikayesi kullandı. Katılımcılara iki görevden birini gerçekleştirmek için rastgele atanacaklarını söylediler. İlk görev, bir jüri önünde bir şarkı doğaçlama yapmayı içerecektir (büyük bir kırılganlık göstergesi gerektiren bir görev). Diğer görev, şarkıcıların yaratıcılığını ve sahnedeki varlığını değerlendirmekle görevli bir jüri üyesi olmayı içerecektir. (Kapak hikayesini dinledikten sonra, katılımcılara çalışmayı bırakma fırsatı verildi, ancak çoğu devam etmeyi seçti.)

Katılımcılar görevlerini öğrendikten sonra, şarkıcılardan istenen savunmasızlığın gösterilmesi hakkında nasıl hissettiklerini paylaştılar. Sahneye çıkmayı bekleyen katılımcıların, şarkıcıların güç ve cesaret gösterdiğini düşünen diğer katılımcılara göre “zayıflık” ve “yetersizlik” olarak görme olasılıkları daha yüksekti.

Bu sonuçlar, başkalarının savunmasızlık gösterilerini kendimizden daha fazla takdir ettiğimizi gösteriyor. Bruk bu çelişkiyi güzel dağınıklık etkisi olarak adlandırdı. Başkalarının kırılganlık sergilediğini gördüğümüzde, onları olumlu (güzel) bir ışıkta görürüz. Ancak, kendi görüntülerimizi bir karmaşa olarak algılıyoruz.

Neden başkalarında kırılganlık göstermeye değer veriyoruz, ama kendimizde değil?

Bruk'un araştırması, güzel dağınıklık etkisinin, bir duruma ilişkin algımızın ondan psikolojik uzaklığımıza bağlı olduğunu belirten kurgusal düzey teorisi ile açıklanabileceğini öne sürüyor. Uzaktan, olayları soyut terimlerle algılarız ve durumun olumlu yönlerine odaklanırız. Yakından algımız daralır ve olumsuzlukları büyütürüz.

Kırılganlığa bir mesafeden bakarken, yani bir başkasının savunmasızlığını gördüğümüzde, başkalarıyla yakınlık kurmak gibi savunmasız olmanın olumlu sonuçlarına odaklanırız. Kendi kırılganlığımızı düşündüğümüzde, zayıf, yetersiz veya aptal görünmek gibi olası tüm olumsuz sonuçları görecek kadar yakınız.

Bruk'un güzel dağınıklık etkisi üzerine araştırması, kırılganlığı göstermenin düşündüğümüzden daha az riskli olabileceğini gösteriyor. "Dağınıklık" olarak gördüğümüz şey, başkaları tarafından güçlü, cesur ve evet, hatta güzel olarak algılanabilir.

En derin, en karanlık sırlarınızı başkalarına itiraf etmeden önce, Bruk'un araştırmasının tek bir kırılganlık göstergesi içerdiğini unutmayın. Aynı kişilere tekrar tekrar kırılganlık göstermek, olumlu bir ışık altında algılanmayabilir. Genellikle savunmasızlık göstermeyi gerektiren kendini ifşa etme üzerine yapılan araştırmalar, olumsuz bilgileri sıklıkla ifşa eden kişilerin arkadaşları tarafından daha az olumlu algılandığını ve romantik partnerlerinden daha az destek aldıklarını göstermektedir.

Bununla birlikte, kırılganlık üzerine yapılan araştırma, kendimizi belirsizliğe, riske ve duygusal maruz kalmaya en azından biraz açmaktan fayda sağlayabileceğimizi gösteriyor.

Eğer sorunlarınız ile kendinizle barışık bir şekilde yüzleşmek isterseniz benimle iletişime geçmekten çekinmeyin. Haydi şimdi bana yazın veya arayın 0532 158 35 55. Bekliyorum :-)
Brené Brown'ın dediği gibi: "Kırılganlık hayatın en büyük cesaretidir. Hayat soruyor, 'Hepiniz var mısınız? Kendi kırılganlığınıza başkalarında değer verdiğiniz kadar değer verebilir misiniz?” 


Sonuç olarak, şu andan itibaren ne yapmaya karar veriyorsunuz? Cesaret edebilir misin?
Referanslar

Brown, B. (2012). Çok cüretkar: Savunmasız olma cesareti nasıl yaşadığımızı, sevmeyi, ebeveynliği ve liderlik tarzımızı değiştirir. Penguen.

Bruk, A., Scholl, S.G. ve Bless, H. (2018). Güzel karışıklık etkisi: Kırılganlık göstermenin değerlendirilmesinde benlik-öteki farklılıkları. Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi, 115(2), 192-205. https://doi.org/10.1037/pspa0000120

Forest, A.L., Kille, D.R., Wood, J.V., & Holmes, J.G. (2014). İndirim ve ayrılma: Kronik olumsuz ifade, ortakların olumsuz açıklamalara duyarlılığını nasıl baltalar. Kişilik ve Sosyal Psikoloji Dergisi, 107(6), 1013-1032. https://doi.org/10.1037/a0038163

Forest, A.L. ve Wood, J.V. (2012). Sosyal ağlar çalışmadığında: Benlik saygısı düşük olan kişiler, Facebook'ta kendini ifşa etmenin faydalarını fark eder ancak bundan faydalanmaz. Psikoloji Bilimi, 23(3), 295-302. https://doi.org/10.1177/0956797611429709


349 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

ÖZSEVGİ & KARI-KOCA SEVGİSİ - 18/11/2024
Özsevgi ile eşimize olan sevgi dengesini nasıl dengeleriz?, Bunun için neler yapmalıyız?, Neler yapmamalıyız?
"İLİŞKİLERİNİZİ ÖLDÜREN 5 ŞEY: - 03/11/2024
1. Karşı tarafı değiştirmeye çalışmak, 2. Onu anlamak için artık çaba sarf etmemek,
ŞEHİTLİK - 27/10/2024
Şehit Olma Nedir?, Şehitlik Mertebesine Nasıl Ulaşılır?, Şehit Olmanın Psikolojik, Pedagojik, Sosyolojik, Milli Manevi Yorumları Nelerdir?,
KINA GECESİNİN GELİN, DAMAT, EBEVEYNLER VE ARKADAŞLAR İÇİN PSİKOLOJİK ANLAMI NEDİR? - 20/10/2024
Kına gecesi, kültürel ve geleneksel bir etkinlik olup, gelin ve damadın hayatındaki önemli bir dönüm noktasını temsil eder.
PSİKOLOJİSİ BOZUK OLANLAR NE GİBİ HAYAT KOÇLUĞU ALABİLİRLER? - 14/10/2024
Psikolojik sorunlar yaşayan bireyler için Hayat Koçluğu hizmetleri, destekleyici bir yaklaşım sunabilir. Ancak bu hizmetlerin, profesyonel psikoterapi veya psikiyatri tedavisi ile birlikte değerlendirilmesi önemlidir.
YALNIZLİK VE SAĞLIK KONULARINDA YÜKSEK KAYGILARIM VAR. - 09/10/2024
Soru:Yalnızlik ve Sağlık konularında yüksek kaygılarım var , bunun için neler önerirsiniz, örneklerle açıklar mısın?
KARI-KOCA İLİŞKİLERİNİN MÜKEMMEL OLMASI İÇİN GEREKEN AİLEVİ DEĞERLER - 30/09/2024
Karı-koca ilişkilerinin mükemmelliği ve sağlam temeller üzerine kurulabilmesi için aile değerleri, ilişkinin sağlıklı, saygılı ve sevgi dolu bir şekilde ilerlemesine yardımcı olan temel prensiplerdir.
ARASTİRMALARA GORE İNTERNET FENOMENLERİ DAHA COK NEDEN İNTİHAR EDİYOR? - 27/09/2024
İnternet fenomenlerinin intihar oranlarının yüksek olmasının birkaç nedeni bulunmaktadır. İşte bu nedenlerden bazıları:
ANNELERDE FEDAKARLIK PSİKOLOJİSİ - 24/09/2024
Annelerde fedakarlık psikolojisi, genellikle annelerin çocuklarına ve ailelerine karşı duyduğu derin bağlılık ve özveri ile ilişkilidir. Bu psikoloji, birçok kültürde ve aile yapısında önemli bir yer tutar.
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi12
Bugün Toplam120
Toplam Ziyaret229756
Köşe Yazıları Köşe Yazarları
Aile ve Çift Danışmanı Psikolog Atakan Şahin 05057675885
- Mutlu Evliliğin Sırları Nelerdir -

Bireysel Aile Psikolog Fulya Beyribey +90 546 9324624
ÇOCUK VE ERGENLERDE OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUK

çocuk gelişim uzmanı Suzan SEVİNDİK
ÇOCUKLAR NEYİ UNUTMAZ

Dr. Mehmet A. Eroğlu Yaşam-Eğitim Koçu 0544 7243650
İkigai

evlilik cinsel terapist nesrin örek 05057675885
Cinsel isteksizlik nasıl ele alınmalı ve tedavi edilmelir?

İSTANBUL YAŞAM KOÇU YÜKSEL KÖKSAL05354336620
Teknoloji Bağımlılığı Nedir? Zararları Nasıl Önlenir?

Kişisel gelişim testleri 0505 767 5885
- Başkalarıyla Yaşayabilme Testi -

Klinik Psikolog Gülten DEMİRDÖVEN
BOŞANMALAR ÇOCUKLARI NASIL ETKİLİYOR?

Öğrenci Koçu Aile Evlilik Çift Danışmanı Dr. Ekrem Çulfa 0533 373 8123
ÖZSEVGİ & KARI-KOCA SEVGİSİ

Psikolog Barış Yılmaz
- ANLAŞILMAK İSTEYEN KADIN NE YAPMALI –

Psikolog Buse Yeğin
YEME BOZUKLUĞU NEDİR?

psikolog pedagog aile ve çift terapisi
Dr. Psk. Aile Evlilik Çift Danışmanı Ekrem ÇULFA hakkında yazılan yorum, tavsiye, öneri ve faydalar

Psk. Dan. Furkan Çulfa 0544 724 36 50
Okula Gitmenin Psikolojik Olarak Olumlu Katkıları Nelerdir?

sevdadiyarı şiirterapisi
Çocuk olmak ne güzeldi ….

sinem sayışman05333738123
METROPOLİTAN OKUL OLGUNLUK TESTİ

Sosyolog Merve Ege tel 0505 767 5885
İntihar

Uzman Klinik Psikolog Şakir ERNAS 05057675885
Kendi Olmanın Orijinal Otantikliği: Özbenlik, Özgüven ve Özfarkındalık

uzman klinik psikolog sabiha ışık 05333738123
Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Yaşam Koçu Aile Koçu istanbul Ayşim Çulfa
Ebeveynler Çocuklarının Karne Notları İle ilgili Nasıl Bir Tutum İçinde Olmalılar?

UZMAN KLİNİK PSİKOLOG GÜLTEN DEMİRDÖVEN

35 Yıllık Tecrübeden Faydalanın Randevu Telefonlarımız: 0216-3476003 ve 0533-3738123

Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
ÇOCUK VE ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE KURTULMA

ÇOCUK VE ERGENLERDE BAĞIMLILIK VE KURTULMA

Bağımlılık deyince sigara,internet,alkol ve madde bağımlılığı aklıma geliyor. Gelişen

teknoloji ile hayatımıza bir çok yönden kolaylaştırma gelirken diğer yandan yeni riskler

 zararlarıda gelmiştir. Teknoloji çağında internet,sosyal medya araçları,bilgisayar,cep telefonu

 gibi yeni gelişmeler vazgeçilmez hale gelmiştir. Her yaşya görülen bu bağımlılık özellikle

12-18 yaş grubu açısından büyük önem taşır. Bu dönemde bireylerin ailelerinden uzaklaşıp

daha çok arkadaş gibi çevreye yönelmesi bağımlılığı tetiklemektedir. İletişimi artırmak,bilgi

paylaşımını kolaylaştırmak gibi yararları olmasının yanında işyeri ve okul performansının

düşmesi,uyku bozukluğu,internetin olmadığı hayatın getirdiği sıkıcı hayat düşüncesiyle

oluşan insanlarda fiziksel anlamda uzaklaşma görülmektedir. Özellikle okul çağında sık 

görüldüğü için öğrencilerin oldukça ruhsal ve bedensel gelişimlerini, sosyal ilişkilerini kötü

yönde etkileyerek akademik başarılarını da düşüne  aşırı internet/bilgisayar kullanımı bireyin

hem akademik hem de kişisel gelişimini negatif yönde etkilemektedir.

Ülkemizde bireyler eğlenmek,duygusal gereksinimlerini gidermek,sorunlarından

uzaklaşmak,heyecan aramak,gruba dahil olmak için madde/sigara kullanmayı denerler.

Bağımlılıkta Bazı Belirtiler:

  • İstenen keyfin alınabilmesi için internet kullanım süresinin artması
  • Bunaltı
  • İnternette neler olduğu hakkında takıntılı düşünceler
  • İnternet kullanımını bırakmak isteme fakat boşa giden çabaların eşlik etmesi
  • İnternet kullanımı ile boş zamanları değerlendirememe
  • İnternet kullanımı ile randevulara geç kalma

Bağımlılığa Neden Olan Bazı Etmenler:

  • Alkolizm,sigara bağımlılığı aileden model alınarak başlamaktadır 
  • Aile içi sorunlar-çatışmalar bireyi bağımlılığa sürüklemektedir. 
  • Ailenin çocuğa karşı aşırı katı tutumu,evlilik çatışmaları,boşanmış aileler
  • Göç etmek pek çok sorunu beraberinde getirdiği gibi bağımlılığa da neden olmaktadır. 

ÇOCUKLARIMIZI BAĞIMLILIKTAN KORUMALIYIZ AMA NASIL?

Tedaviyi özellikle çocuğun istemesi, tedavi süresince anne ve babanın da katılması gerekiyor.

 Tedavi kişinin maddeyi bırakmasını,sosyal hayata geri dönmesini,kendini keşfetmesini

sağlar. Kişinin psikoloğu ile işbirliği yapması da tedaviyi hızlandırmakta ve başarı oranını

arttırmaktadır. Çocuğun hayatını organize etmek gerekir.Kişinin sorumluluğu üstlenmesini

sağlamak,seçenekleri daraltmak bağımlı kişinin tedaviye gitmesini sağlar.

Bağımlılıkta Yapılması Önerilenler:

  • İnternet kullanımını zıt saatlere kaydırmak
  • Dış durdurucular kullanmak
  • Hedefler belirlemek
  • Boş zaman etkinliği koyma
  • Aile terapisi
  • Çocuğun olumsuz duygularını dışa vurmasına teşvik etmek
  • Ailelerin daha çok çocukla zaman geçirmesi
  • Bilgi için arayınız: 0544-724 3650

 

 

Çocuk Ergen ve Okul Sorunları Randevu:0533-373 8123

Çocuk Ergen Öğrenci ve Okul Sorunları Randevu:0533-373 8123

Hava Durumu
Saat